Off Page optimering

Off page optimering handlar om arbetet som göra utanför själva sajten. Det bör dock alltid föregås av en bra OnSite och OnPage optimering.

FÖRE Penguin handlade det mycket om att på olika sätt skaffa så MÅNGA IN-länkar till sajten som möjligt. Alla som jobbade med SEO var givetvis medvetna om att helst skulle man ordna länkar från andra sajter som hade hög s.k. PageRank dvs. ett stort förtroende hos Google samt att det var viktigt att länkarna var relevanta dvs. att de kom från andra sajter som handlade om samma saker. Men eftersom de flesta länkar gav sitt bidrag till rankingen och det totalt sett bidrog till bra placeringar – så användes diverse mer eller mindre seriösa metoder för att skaffa så många länkar som möjligt – och man brydde sig inte så mycket om vad de egentligen hade för kvalitet osv.

Nu har Google lyckats hitta ett sätt att ”känna igen” och identifiera den typen av ”onaturliga” länkar och deras uppdaterade algoritmer ger inte längre något värde alls för många typer av länkar.

Idag är det alltså ännu mera viktigt att man verkligen skaffar länkar som Google kommer att uppfatta som att de har bra kvalitet, kommer från relevanta sajter, har en stor VARIATION i flera avseenden och att de INTE kommer sådana sajter och bloggar som Google bestämt att de inte skall kunna påverka sökresultatet.

I off page optimering behöver alltså se över en webbsajts totala s.k. länkprofil och försöka få den att så bra som möjligt överensstämma med Googles nya riktlinjer.
Det kan handla om att försöka tabort en del länkar av sämre kvalitet, att ändra i länktexten så att den får en större variation och inte för ofta innehåller den exakta sökfrasen m.fl. åtgärder

Off page optimering efter Penguin

Penguin uppdateringen

 

Checklista Off page optimering

  • Basera det på sökordsanalysen
  • Viktigt att ha länkar från relevanta sajter inom samma ämnesområde som den egna sajten
  • Försök få länkar från sajter med högt förtroende hos Google, hög Page Rank bl.a.
  • Prioritera envägslänkar dvs. länkbyten eller dubbelriktade länkar
  • Använd sökorden i ankartexten (men inte alltid och inte lika ofta som tidigare)
  • Variera ankartexterna
  • Skaffa även länkar där sökorden INTE är med i ankartexten
  • Försök se till att ha med relevanta sökord i brödtexten  närheten av IN-länken

 

 

Av: PeA Scotte

0 comments on “Off Page optimering
1 Pings/Trashbacks för "Off Page optimering"

Kommentera