Det juridiska avtalet med Facebook

Brukar DU läsa de juridiska avtalen för många gratis tjänster på nätet

I princip alltid, så måste man kryssa i en ruta, att man godkänner avtalet som gäller för tjänsten. Dessa avtal är ofta väldigt omfattande och i princip alltid på engelska, och juridiskt formulerade -vilket inte gör dem mer lättlästa. De flesta varken orkar eller har förmåga att läsa och sätta sig in i vad dessa avtal egentligen innebär. De flesta tänker nog också, med viss rätt, att om fler hundra miljoner andra också har ”godkänt” det så måste det väl vara OK för mig också….

Det finns dock viss anledning att åtminstone känner till en DEL av vad det innebär när man godkänt villkoren. En viktig sak att tänka på, som gör det besvärligt om det skulle bli någon form av tvist. Det är nästan aldrig svensk lag som tillämpas utan lagen i det land som aktören finns, ofta USA.

Läs denna intressanta artikel i SvD idag (20130810)

  •  Du delar med dig av din upphovsrätt.
  •  Facebook har rätt att använda information i kommersiellt syfte.
  • Du samtycker till att personuppgifter överförs till och behandlas i USA.
  • Alla eventuella tvister med Facebook ska avgöras i delstaten Kalifornien, i USA.

En undersökning från Carnegie Mellon universitet i USA visade redan 2008 att den genomsnittlige internetanvändaren möter nästan 1 500 sekretesspolicies. Varje år. En del av dem passerar internetanvändaren utan att reflektera över det. Ändå är både sekretesspolicies och avtal många gånger mer långtgående på internet än i ”det verkliga livet”.
Källa: The Times

 

Detta har fem miljoner svenska Facebook användare skrivit under

Detta är paragraferna i Facebooks avtal du INTE egentligen borde ha godkänt: