Optimera WordPress – basic

Ett par viktiga saker du bör tänka på INNAN du börjar skriva dina inlägg

 

Det är lätt att komma igång att skriva inlägg/poster i WordPress men också lätt att ha lite för bråttom dvs. att man glömmer att fundera över hur inläggen kommer att kunna hittas bra av både läsarna som besöker sajten men också av sökmotorerna (Google).

Det är främst följande faktorer man bör fundera över lite extra och där man bör ”tänka” sökord och Google.

  • Titel
  • Kategorier
  • Permalänkar
  • Pinga inläggen

Titeln dvs. det man skriver i fältet allra överst när man börjar ett nytt inlägg. Det är den som dels kommer att visas i sökresultatet i Google och det är också den som sedan automatiskt omvandlas till den s.k. permalänken dvs. själva webb adressen (URL-en) till inlägget.
Den bör därför dels sammanfatta vad inlägget handlar om – på ett bra sätt – samt också innehålla det viktigaste sökordet.
I detta inlägg är Titeln på inlägget ”Optimera WordPress – basic” och permalänken har då av WordPress blivit http://peopleandtraffic.se/seo/optimera-wordpress-basic/ .

På så sätt förekommer de två intressanta och viktiga sökorden ”wordpress” och ”optimera” BÅDE i Titel och i webb adressen – vilket är bra ur aspekten att inlägget skall kunna hittas bra i Google.

Nästa parameter man kan och bör använda sig av är Kategorier. Tänk igenom vilken struktur du vill ha på sajten och hur du kan gruppera dina inlägg i övergripande grupper (kategorier). Tänk då att Kategori också kan vara samma sak som sökord – i vissa fall.

Besökaren kan genom att klicka på Kategorin ”wordpress” på så sätt få upp alla inlägg som handlar om WordPress (som har tilldelats kategorin ”wordpress”.)

Permalänken – som visas längst upp (under Titeln) när man redigerar inlägget kan man redigera och ändra till något bättre. Ibland kanske Titeln är för lång och permalänken blir då onödigt lång och krystad. Tänk på att den skall bara vara små bokstäver och varje ord skall särskiljas med ett – (bindestreck) och att man där inte kan använda åäöé.

En annan viktig och nyttig sak som många missar är – att man kan ställa in hur permalänken skall skapas av WordPress. Det gör man under Inställningar, Permalänkar i vänsterspalten.
Default i många teman brukar vara http://bloggens-namn/?p=123 som ju inte säger någonting.
Andra standardvärden kan vara Datum och postens namn typ  http://bloggens-namn/2013/09/10/postens-namn/

Men längst ner finns ett alternativ ”Anpassad struktur” där man själv kan tala om hur permalänken skall skapas när man skriver ett inlägg.

Om man i det fältet skriver  /%category%/%postname%/   så kommer permalänken använda kategorin samt postens titel.

Om man då skapat relevanta och bra kategorier (och tänkt sökord) samt skriver en bra och relevant Titel till inlägget (och tänker sökord) – så kommer man automatiskt att få en både bra och sökmotoroptimerad permalänk dvs. www-adress till inlägget.

Dessa enkla men viktiga åtgärder bör man alltså tänka igenom INNAN man börjar skriva sina inlägg (eller för många i varje fall) – så att man kan få det rätt och bra redan från början.

Nu har man lagt en mycket bra grund för optimerade inlägg och en optimerad webbsajt.

Om man sedan ”pingar” sina inlägg (mer om detta i separat inlägg) så påskyndar man att Google snappar upp inlägget och börjar indexera det. Det kan ske så snabbt som ett par timmar efter att man pingat det vilket man genom att söka på ett ganska specifikt sökuttryck t.ex. hela eller stora delar av den Titel man gett inlägg (förutsatt att den är ganska unik).

 

Av: PeA Scotte

 

 

Taggar: , , ,